
یکی از مهمترین مهارتهایی که مستقیما روی کیفیت برفراری ارتباط با سایر اشخاص به زبان دیگر اثر میگذارد، مهارت لیسنینگ است. اگر شما نتوانید درست و کامل بشنوید مسلما نخواهید توانست پاسخ درستی به سوال مطرح شده بدهید و در نهایت ارتباط یا یک طرفه خواهد بود و یا قطع خواهد شدو یا ممکن است منجر به سوء برداشت و یا سوء تفاهم شود. برای تقویت مهارت لیسنینگ باید به طور مداوم گوش کنید و خود را در معرض لهجههای متفاوت قرار دهید. از منابع زبان اصلی تقویت لیسنینگ مثل فیلمها و کارتونهای زبان اصلی استفاده کنید و برای تقویت گام به گام این مهارت از سطح مبتدی تا پیشرفته از کتابهای تقویت لیسنینگ که به همین منظور طراحی و نوشته شده اند، استفاده نمایید.
نکات کلیدی تقویت لیسنینگ
- تمرین Listening را به طور منظم و متمرکز انجام دهید. در انجام این کار پیگیر باشید و امیدتان را براحتی از دست ندهید، دنبال هیچ راه میانبر و فرمول جادویی نباشید. یادگیری زبان از یک معادله ساده پیروی میکند و آن عبارت است از:
علاقه + انگیزه + تلاش و ممارست = موفقیت در یادگیری!
- کلیه عوامل حواس پرت کن و محرکهای صوتی و بصری اضافه را حذف کنید. مثل ایمیل، فیس بوک، تلگرام، اسکایپ، تلفن و ….
- درب اتاقتان را ببندید و از اعضای خانواده خود بخواهید که حداقل به مدت ۱۵ دقیقه مزاحمتان نشوند.
- نا امید نشوید. هیچ موفقیتی یک شبه اتفاق نمیافتد. این نکته را به یاد داشته باشید که گوش شما باید به لهجههای متفاوت و سرعتهای متفاوت حرف زدن عادت کند. پس صبور باشید و به گوش دادن ادامه دهید.
- برای تقویت لیسنینگ در سطح پیشرفته باید به پادکست، Lecture های زبان اصلی در مورد موضوعات خاص و اخبار به زبان انگلیسی و TED TALKS گوش کنید. بنابراین خود را به منابع بی انتهای لیسنینگ به زبان انگلیسی وصل کنید.
- ممارست و پشتکار داشته باشید، هر روز به مقدار کم اما منظم تمرین کنید. این روش موثرترین راه برای حفظ انگیزه است. اگر هر روز فقط ۱۵ دقیقه گوش کنید صدها بار بهتر از این است که بخواهید هر دو هفته یکبار ۴ ساعت تمرین کنید.
- از لیسنینگهای مناسب سطح خود شروع کنید. اگر در سطح مقدماتی هستید بهترین منبع کتاب درسی شما و یا کتابهای تقویت مهارت لیسنینگ در سطح مبتدی است و مکالمههایی که در کتاب درسیتان وجود دارد بهترین منابع برای شما هستند. اگر سطح زبان شما بالاتر است میتوانید خود را به چالش بکشید ولی به یاد داشته باشید اگر فایل سختی را انتخاب کنید قطعا نا امید شده و ادامه نخواهید داد.
- هدف گذاری کنید. برای خود اهداف واقعگرایانه برای تقویت لیسنینگ مشخص کنید. سعی کنید با اهداف کوچک شروع کنید و با رسیدن به هر هدف به خودتان جایزه بدهید. هر بار که به چیز جدیدی گوش میکنید سعی کنید یک یا دو لغت یاد بگیرید بعد اهداف بزرگتری تعیین کنید. مثلا درک کامل یک مکالمه و یا گوش کردن به یک آهنگ انگلیسی و خواندن همراه با آن آهنگ.
-
بیشتر بخوانید: یادگیری سریع مکالمه انگلیسی
- اگر تازه میخواهید مهارت شنیداری خود را تقویت کنید، حتما و حتما تصویر بزرگتر را ببینید. صرفا به صداها گوش کنید. این تکنیک برای شروع بسیار مناسب است. زیرا از این طریق با ریتم زبان آشنا میشوید. کاری که دقیقا کودکان در دوره “سکوت اسفنجی” خود انجام میدهند این است که ساکت مانده و صداهای اطراف خود گوش میدهند. به تغییرات زبان و نحوه قرارگیری آن در دهان هنگام صحبت کردن دقت کنید. اگر بدانید که صداها چگونه با هم ترکیب میشوند سریعتر پیشرفت میکنید.
-
بیشتر بخوانید: تقویت مهارت شنیداری
- یکی از مهمترین قدمها در تقویت لیسنینگ این است که با توجه به context، کلمات و اصطلاحاتی را که قرار است بشنوید حدس بزنید. عادت کنید به فضای جمله توجه کنید. از آنجاییکه الگوهای مکالمات روزمره الگوهایی کلی هستند، اغلب بی آنکه خودمان متوجه باشیم ادامه جملات را در ذهن خودحدس میزنیم. برای یادگیری یک زبان جدید نیز بر اساس همین اصل کلی عمل میکنیم فقط با این تفاوت که باید کمی خلاقتر عمل کنیم و از قوه تخیل خود بیشتر استفاده کنیم.
- از ابزارها استفاده کنید.
حتما از زیرنویس یا متن و هر آنچه میتوانید برای درک بهتر فایل صوتی استفاده کنید. وقتی به فضای کلی جملات پی بردید حالا میتوانید دقیق تر به دنبال جملات بگردید. اگر به طور صد در صد از چیزی مطمئن نیستید میتوانید آنرا چندین بار با خود تکرار کنید. از معلم زبان خود یا یک دوست انگلیسی زبان کمک بخواهید.
- همه مهارتهای خود را با هم تقویت کنید.
همه مهارتهای زبان انگلیسی اعم از رایتینگ، ریدینگ، لیسنینگ و اسپیکینگ عمیقا در هم تنیده هستند. باید همچنان که به مهارت لیسنینگ توجه میکنید مهارتهای ریدینگ و اسپیکینگ را هم مد نظر قرار بدهید. برای این منظور موارد زیر را انجام دهید:
- اگر مهارت شنیداری خود را با استفاده از فیلم و سریال تقویت میکنید، از زیرنویس استفاده کنید. ابتدا فیلم را بدون داشتن هدف آموزشی تماشا کنید تا با موضوع فیلم آشنا شوید و از تماشای آن لذت ببرید. سپس آنرا با زیرنویس انگلیسی تماشا کنید.
- برای آهنگها از متن اشعار (Lyrics) استفاده کنید. ابتدا بدون نگاه کردن به متن اشعار به یک آهنگ گوش کنید تا با صداهای آن آهنگ آشنا شوید. سپس دوباره همراه با متن به آن آهنگ گوش کنید. معنی لغات جدید را در دیکشنری جستجو کنید و برای شناخت صداها تا جایی که لازم است بخشهای آهنگ را تکرار کنید. سپس یک بار از اول تا آخر بدون متن به آهنگ گوش کنید. این بار سعی کنید تمام صداها و کلماتی که خواندهاید را تشخیص دهید.
- از زیاد و دوباره و چند باره گوش دادن نترسید. این موضوع نشان دهنده ضعف شما نیست.
- از مهارت لیسنیگ به عنوان روشی برای یادگیری لغات و اصطلاحات جدید و کاربردی در مکالمات روزمره و بین مردم انگلیسی زبان استفاده کنید. هر بار که مطلبی را تماشا میکنید یا میشنوید سعی کنید کلمات یا اصطلاحات جدیدی را در آن مطلب پیدا کنید. دفترچهای داشته باشید و این اصطلاحات کاربردی را یادداشت کنید و سپس سعی کنید با استفاده از تکنیک شخصی سازی و لغات جدید جملات جدیدی در مورد خودتان بسازید.
- صدا، لحن و جمله را دقیقا تقلید کنید (Imitate)
-
بیشتر بخوانید: یادگیری زبان انگلیسی خودآموز
سعی کنید با فاصله چند صدم ثانیه همراه با گوینده جملات را عینا با همان لحن و حالت بیان کنید.
- به انگلیسی فکر کنید، خواب ببینید و با آن زندگی کنید.
از صدای درونی خود استفاده کنید. همه ما در سر خود یک صدا داریم. سعی کنید برای یادگیری زبان از این صدا استفاده کنید. حتی از این طریق میتوانید به انگلیسی فکر کنید. در مغز خود به انگلیسی تمرین کرده با خودتان حرف بزنید. منتها سعی کنید حتما این صحبتها را به انگلیسی انجام دهید و البته خوبی این روش این است کسی صدای شما را نمیشنود و شما را قضاوت نمیکند ولی تاثیر این کار شگفت انگیز است.
- عجول نباشید و آرام آرام مطالب را دشوارتر کنید.
همواره مطالب را به دقت انتخاب کنید. چیزهایی که انتخاب میکنید باید قابل فهم باشند. باید قادر باشید بیش از ۷۵ درصد مطلبی را که گوش میکنید بفهمید. اگر درک شما کمتر از این میزان است یعنی این که اصلا گوش نمیکنید. در سطح مقدماتی کتاب درسیتان بهتربن منبع برای شماست. در سطوح بالا تر ابتدا به مطالبی بین ۳ تا ۵ دقیقه گوش کنید بعد که پیشرفت کردید این میزان را به ۲۰ تا ۳۰ دقیقه یا حتی چند ساعت افزایش دهید. اما نباید مطالبی را انتخاب کنید که آنقدر دشوار باشند که موجب گیج شدن یا نا امیدی شما شوند.
بهترین منابع تقویت لیسنینگ
- اگر قصد دارید با استفاده از کتاب، مهارت لیسنینگ خود را تقویت کنید به سطح کتاب و سطح زبان انگلیسی خود دقت کنید و کتابی متناسب با سطح خود تهیه کنید. ابتدا به بخشهای کوتاه گوش کنید و چندین بار تکرار کنید. وقتی به یک بخش مسلط شدید سراغ بخش بعدی بروید.
- بهترین منابع تقویت لیسنینگ که میتوانید برای تقویت Listening از آنها استفاده کنید و براحتی در دسترستان هستند عبارتند از:
- آهنگها
- برنامه ها و بازیهای کامپیوتری مخصوص بچه ها
- انیمیشن یا کارتون های زبان اصلی
- برنامههای مستند
- مصاحبهها و برنامههای تلوزیونی
- پادکست ها
- TED TALKS ها
- کتاب داستانهای صوتی
- سریالهای تلوزیونی
- اخبار
انواع کتابهای صوتی انگلیسی، پادکستهای انگلیسی و همچنین دو مجموعه ویدئویی Ted Talk در سفیرمال با تخفیف ویژه موجود هستند و با چند کلیک ساده در اختیار شما قرار میگیرند. برای مشاوره تلفنی با کارشناسان آموزش ما با شماره تلفن 84347223 و 84347233 تماس حاصل فرمایید.
- سفیرمدیا
- 1399/03/20
۳ دیدگاه برای “چگونه لیسنینگ را تقویت کنیم؟”
چطور میشه از لیسنینگ برای تقویت و یادگیری تلفظ انگلیسی استفاده کرد؟
سلام میتوانید جملات را بارها و بارها تکرار کنید.
TED Talks عالی هستن. من ازتون خریدم و گوش دادم و واقعا لیسنینگم خیلی خوب شده