چگونه لیسنینگ را تقویت کنیم؟

تقویت مهارت شنیداری زبان انگلیسی، اصلی‌ترین و شاید مهم‌ترین مهارت زبان محسوب می‌شود. هر چند در سیستم سنتی آموزش، مهارت Listening و تقویت مهارت‌های شنیداری زبان انگلیسی چندان مورد توجه قرار نگرفته است. همیشه در مدارس روی مهارت خواندن و نوشتن بیشتر تمرکز می‌شود. حتی بحث کردن و ارایه سخنرانی را در دوران مدرسه و دانشگاه یاد می‌گیریم، اما هیچکس به ما نحوه گوش کردن و تقویت مهارت شنیداری را نمی‌آموزد. اگر بخواهیم مهارت سلیس و روان صحبت کردن به یک زبان را به خوبی بیاموزیم باید به صورت جدی روی مهارت لیسنینگ کار کنیم.

چرا تقویت مهارت شنیداری زبان اینقدر مهم است؟

چون وقتی در مهارت شنیداری یا همان Listening ضعیف باشید، مکالمه‌تان حالت دو طرفه نخواهد داشت و مکالمه یک طرفه هم چندان لذت بخش نیست. نکته مهم دیگری که همواره باید در نظر داشته باشیم این است که گویش‌ها و لهجه‌ها نه تنها از کشوری به کشور دیگر بلکه حتی از شهری به شهر دیگر با هم متفاوتند. حتی ممکن است در یک شهر بین یک طبقه اجتماعی یا گروه سنی خاص با لهجه‌های مختلفی برخورد کنید و همین موضوع باعث می‌شود که مکالمه به زبان دیگر با مردم آن کشور‌ها بسیار سخت و چالش برانگیز باشد.

ویژگی‌های کتاب Listening برای تقویت مهارت شنیداری زبان چیست؟

شاید بتوان گفت بهترین کتاب Listening کتابی است که تمرین‌های متنوع با توجه به لهجه‌ها و گویش‌های متفاوت داشته باشد، با آموزش واژه‌ها و اصطلاحات کاربردی ماهیچه‌های مغز را ورزش دهد و در آخر کاری کند که با تمام شدنش، حس کنیم پیشرفت خوبی در بهبود مهارت شنیداری داشته‌ایم و بخش بزرگی از مسیر یادگیری لیسنینگ را طی کرده‌ایم. از میان کتاب‌های موجود، پیشنهاد کارشناسان آموزش سفیرمال، سری کتاب‌های Tactics for listening در سه سطح، سری کتاب‌های Tune in در سه سطح و سری کتاب‌های Inside listening and speaking (اگر قصد تقویت دایره لغات به نسبت آکادمیک‌تر را دارید) و کتاب‌های Q Skills for success Listening and Speaking در پنج سطح مختلف است.

چگونه لیسنینگ را تقویت کنیم؟ پنج مرحله و راهکار مفید برای تقویت مهارت شنیداری Listening زبان

راه‌های تقویت شنیداری زبان انگلیسی شامل پنج مرحله ساده و کاربردی است که با تمرین مداوم و استفاده از منابع متنوع، به بهبود مهارت Listening شما کمک می‌کند.

  1. گوش کنید.

یک فایل به همراه متن آن آماده کنید، بدون این که متن را مطالعه کنید به فایل صوتی گوش دهید، به هیچ عنوان در مرحله اول متن را مطالعه نکنید یا حتی در زمان گوش دادن به فایل صوتی، به صورت همزمان آن را مطالعه نکنید.همچنین، در این مرحله از دیکشنری استفاده نکنید.

  1. تکرار کنید.

بسیاری از دانشجویان بلافاصله بعد از مرحله اول به سراغ متن رفته و شروع به مطالعه متن می‌کنند که کاملا اشتباه است. در مرحله دوم باید حداقل سه یا چهار بار به متن گوش دهید و سعی کنید متنی که در مرحله اول بعد از پایان فایل صوتی یاداشت کرده بودید را کامل‌تر کنید. به یاد داشته باشید که فقط و فقط بعد از پایان فایل صوتی می‌توانید دست به قلم شده و فایل خود را اصلاح کنید.

بعد از چندبار تکرار و زمانی که مطمئن بودید، می‌توانید فایل صوتی که چند بار به آن گوش داده‌اید را برای شخص دیگری توضیح دهید (به فارسی یا انگلیسی).

  1. به سراغ متن بروید.

به سراغ متن فایل شنیداری بروید و متن را کامل مطالعه نمایید، در مرحله اول آنچه که از متن درک کرده بودید را با متن مقایسه کنید. در این مرحله باید از خود این سوال را بپرسید که متن شما که در واقع خلاصه‌ای است از متن اصلی به چه میزان به نکات اصلی و جزئیات پرداخته است و چقدر شباهت میان متن شما و متن اصلی وجود دارد.

لغات جدید موجود در متن فایل شنیداری را در دیکشنری چک کنید و اگر از نظر شما لغتی که پیدا کرده‌اید کاربردی است، آن را به لیست لغات انگلیسی پرکاربرد خود اضافه کنید. در این مرحله ممکن است لغاتی را مشاهده کنید که در فایل صوتی به هیچ عنوان متوجه آنان نشده باشید، این مسئله طبیعی است و به نوع تلفظ لغت در زمان قرارگیری در یک جمله بستگی دارد. شما می‌توانید نحوه تلفظ این نوع لغات را زمانی که در جمله قرار می‌گیرند تمرین کنید.

  1. همراه با متن، فایل صوتی را پخش کنید.

بعد از خواندن متن و درک متن به صورت کامل (نه ترجمه) جهت تقویت مهارت شنیداری، این بار به‌صورت همزمان متن را خوانده و فایل صوتی را پخش کنید. در این مرحله می‌توانید نوع تلفظ لغات را زمانی که در یک جمله قرار می‌گیرند بررسی کرده و همزمان با متن تکرار کنید تا تلفظ لغت انگلیسی را نیز به خاطر بسپارید.

اگر تعداد لغات جدید در متن بسیار بالا بود، فایل صوتی را به چند قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را چند بار تکرار کنید، گوش کردن یک‌باره به تمام متن فقط در زمانی مناسب است که شما تسلط کامل به متن دارید و هیچ لغت جدید برای شما در متن وجود ندارد.
سعی کنید از اطلاعات قبلی خودتان هوشمندانه استفاده کنید و چیزی که گوینده خواهد گفت را پیش‌بینی کنید.

  1. به ابتدا باز گردید.

حالا در انتهای مسیر قرار دارید، متن و لغات و دست نوشته‌های خود را کنار گذاشته و فایل صوتی را پخش کنید، پس از پایان دوباره شروع به نکته‌برداری کنید، این فرایند را دو یا سه بار تکرار کنید و هربار دست نوشته جدید خود را تکمیل‌تر نمایید و در نهایت متن خود را با متن اصلی مقایسه کنید. به خاطر داشته باشید به هیچ عنوان از دیکشنری یا دست نوشته‌های قبلی خود در این بخش استفاده نکنید. اگر کلمه و یا حتی جمله‌ای را متوجه نمی‌شوید، مشکلی نیست؛ نگران نباشید و با استفاده از مفهوم کلی، کلمات مبهم را حدس بزنید.

اگر فرصت کافی دارید، سعی کنید جملاتی که می‌شنوید را بنویسید. این کار شاید خیلی وقت‌گیر باشد ولی در تقویت مهارت شنیداری شما بسیار موثر است. انواع منابع و کتاب‌های استاندارد تقویت مهارت شنیداری یا لیسنینگ در سفیرمال با تخفیف ویژه موجود هستند. پس از خرید کتاب می‌توانید از پشتیبانی آموزشی رایگان نیز بهره‌مند شوید.

انواع کتاب‌های صوتی انگلیسی، پادکست‌‌های انگلیسی و همچنین دو مجموعه ویدئویی Ted Talk در سفیرمال با تخفیف ویژه موجود هستند و با چند کلیک ساده در اختیار شما قرار می‌گیرند. برای مشاوره تلفنی با کارشناسان آموزش ما با شماره تلفن 84347223 و 84347233 تماس حاصل فرمایید.

دلایل کلیدی برای تقویت مهارت شنیداری در زبان انگلیسی

یادگیری زبان از یک معادله ساده پیروی می‌کند و آن عبارت است از:

علاقه + انگیزه + تلاش و ممارست = موفقیت در یادگیری!

پس تمرین listening را به طور منظم و متمرکز انجام دهید. در انجام این کار پیگیر باشید، امیدتان را براحتی از دست ندهید و دنبال هیچ راه میان‌بر و فرمول جادویی هم نباشید. هیچ موفقیتی یک شبه اتفاق نمی‌افتد، پس این نکته را به یاد داشته باشید که گوش شما باید به لهجه‌های متفاوت و سرعت‌های متفاوت حرف زدن عادت کند. پس صبور باشید و به گوش دادن ادامه دهید.

  1. ممارست و پشتکار: برای تقویت مهارت لیسنینگ English هر روز به مقدار کم اما منظم تمرین کنید. این روش موثرترین راه برای حفظ انگیزه است. اگر هر روز فقط ۱۵ دقیقه گوش کنید صدها بار بهتر از این است که بخواهید هر دو هفته یکبار ۴ ساعت تمرین کنید.
  2. حذف عوامل حواس پرتی: کلیه عوامل حواس پرت‌کن و محرک‌های صوتی و بصری اضافه را حذف کنید. مثل ایمیل، فیس بوک، تلگرام، اسکایپ، تلفن و… . درب اتاقتان را ببندید و از اعضای خانواده خود بخواهید که حداقل به مدت ۱۵ دقیقه مزاحم‌تان نشوند.
  3. هدف گذاری کنید: برای خود اهداف واقع‌گرایانه برای تقویت لیسنینگ مشخص کنید. سعی کنید با اهداف کوچک شروع کنید و با رسیدن به هر هدف به خودتان جایزه بدهید. هر بار که به چیز جدیدی گوش می‌کنید سعی کنید یک یا دو لغت یاد بگیرید بعد اهداف بزرگتری تعیین کنید. مثلا درک کامل یک مکالمه و یا گوش کردن به یک آهنگ انگلیسی و خواندن همراه با آن آهنگ.
  4. شروع از لیسنینگ‌های سطح خود: اگر در سطح مقدماتی هستید بهترین منبع کتاب درسی شما و یا کتاب‌ تقویت مهارت لیسنینگ در سطح مبتدی است و مکالمه‌هایی که در کتاب درسی‌تان وجود دارد بهترین منابع برای شما هستند. اگر سطح زبان شما بالاتر است، می‌توانید خود را به چالش بکشید ولی به یاد داشته باشید اگر فایل سختی را انتخاب کنید قطعا ناامید شده و ادامه نخواهید داد.
  5. به صداها گوش کنید: اگر تازه می‌خواهید مهارت شنیداری خود را تقویت کنید. صرفا به صداها گوش کنید. این تکنیک برای شروع بسیار مناسب است، زیرا از این طریق با ریتم زبان آشنا می‌شوید. به تغییرات زبان و نحوه قرارگیری آن در دهان هنگام صحبت کردن دقت کنید. اگر بدانید که صداها چطور با هم ترکیب می‌شوند سریعتر پیشرفت می‌کنید.
  6. پادکست: برای تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی در سطح پیشرفته باید به پادکست انگلیسی، Lecture های زبان اصلی در مورد موضوعات خاص، اخبار انگلیسی و یا TED TALK گوش کنید. بنابراین خود را به منابع بی انتهای لیسنینگ به زبان انگلیسی وصل کنید.
  7. حدس بزنید: یکی از مهم‌ترین قدم‌ها در آموزش تقویت شنیداری زبان انگلیسی این است که با توجه به context، کلمات و اصطلاحاتی را که قرار است بشنوید حدس بزنید. عادت کنید به فضای جمله توجه کنید. از آنجایی‌که الگوهای مکالمات روزمره الگوهایی کلی هستند، اغلب بی آنکه خودمان متوجه باشیم ادامه جملات را در ذهن خودحدس می‌زنیم. برای یادگیری یک زبان جدید نیز بر اساس همین اصل کلی عمل می‌کنیم، فقط با این تفاوت که باید کمی خلاق‌تر عمل کنیم و از قوه تخیل خود بیشتر استفاده کنیم.
  8. از ابزارها استفاده کنید: حتما از زیرنویس یا متن و هر آنچه می‌توانید برای درک بهتر فایل صوتی استفاده کنید. وقتی به فضای کلی جملات پی بردید حالا می‌توانید دقیق‌تر به دنبال جزییات بگردید.
  9. فیلم و سریال: اگر مهارت شنیداری خود را با استفاده از فیلم و سریال تقویت می‌کنید، از زیرنویس استفاده کنید. ابتدا فیلم را بدون داشتن هدف آموزشی تماشا کنید تا با موضوع فیلم آشنا شوید و از تماشای آن لذت ببرید. سپس آن‌را با زیرنویس انگلیسی تماشا کنید.
  10. استفاده از Lyrics: برای آهنگ‌ها از متن اشعار (Lyrics) استفاده کنید. ابتدا بدون نگاه کردن به متن اشعار به یک آهنگ گوش کنید تا با صداهای آن آهنگ آشنا شوید. سپس دوباره همراه با متن به آن آهنگ گوش کنید. معنی لغات جدید را در دیکشنری جستجو کنید و برای شناخت صداها تا جایی که لازم است بخش‌های آهنگ را تکرار کنید. سپس یک بار از اول تا آخر بدون متن به آهنگ گوش کنید. این بار سعی کنید تمام صداها و کلماتی که خوانده‌اید را تشخیص دهید.

دلایل کلیدی برای تقویت مهارت شنیداری در زبان انگلیسی

بهترین منابع تقویت لیسنینگ در زبان انگلیسی

اگر قصد دارید با استفاده از کتاب، مهارت لیسنینگ خود را تقویت کنید، به سطح کتاب و سطح زبان انگلیسی خود دقت کنید و کتابی متناسب با سطح خود تهیه کنید. ابتدا به بخش‌های کوتاه گوش کنید و چندین بار تکرار کنید. وقتی به یک بخش مسلط شدید سراغ بخش بعدی بروید.

بهترین منابع تقویت لیسنینگ که به راحتی در دسترس‌تان هستند عبارتند از:

    1. آهنگ‌های انگلیسی
    2. برنامه‌ها و بازی‌های کامپیوتری مخصوص بچه‌ها
    3. انیمیشن یا کارتون‌های زبان اصلی
    4. برنامه‌های مستند
    5. مصاحبه‌ها و برنامه‌های تلوزیونی
    6. پادکست‌ها
    7. TED TALK ها 
    8. کتاب داستان‌های صوتی
    9. فیلم و سریال‌های تلوزیونی به زبان انگلیسی
    10. اخبار انگلیسی

موثرترین روش‌ها برای بهبود مهارت لیسنینگ در زبان انگلیسی

در این مقاله درباره چگونه لیسنینگ خود را تقویت کنیم صحبت کردیم، برای تقویت مهارت شنیداری زبان انگلیسی، یکی از موثرترین روش‌ها استفاده از منابع متنوع مانند پادکست‌ها، فیلم‌ها و کتاب‌های صوتی است. این منابع به شما کمک می‌کنند تا با تلفظ‌های مختلف و تنوع لهجه‌ها آشنا شوید. همچنین، تمرین مداوم با تکنیک‌هایی مثل گوش دادن فعال و یادداشت‌برداری از کلمات جدید، نقش موثری در تقویت مهارت شنیداری انگلیسی دارد. برای نتیجه بهتر، می‌توانید متن مکالمات یا زیرنویس‌ها را بررسی کرده و هم‌زمان به فایل صوتی گوش دهید تا مهارت درک مطلب شما افزایش یابد. با این روش‌ها، می‌توانید به‌طور چشمگیری در تقویت مهارت لیسنینگ پیشرفت کنید.

۹ دیدگاه برای “چگونه لیسنینگ خود را تقویت کنیم؟ ترفندهای طلایی برای تقویت مهارت listening”

  1. من همیشه با مهارت listening خیلی مشکل دارم. هنوز راههایی که اینجا نوشتید رو امتحان نکردم ولی امیدوارم به تقویت لیسنینگ من کمک کنه

  2. بچه ها کتاب تاکتیکس فور لیسنینگ بهتره یا تون این؟ من نمیدونم کدوم رو انتخاب کنم لطفا اگه تجربه ای دارید بهم بگین

  3. سلام من تو موسسه کیش کلاس رفتم ولی هرموقع سرچ می کنم بهترین مطالب رو از سایت شما می خونم ممنون از روش های جالب و اطلاع رسانی خوبتون

    • همراه عزیز سفیذمال، برای تقویت تلفظ انگلیسی از طریق لیسنینگ، یک روش بسیار عملی و مؤثر این است که از تکنیک Shadowing استفاده کنید:

      یک فایل صوتی مناسب انتخاب کنید: یک فایل صوتی یا ویدئویی کوتاه با لهجه استاندارد انتخاب کنید (مثل پادکست، فیلم یا دوره‌های آموزشی).
      همزمان با پخش، تکرار کنید: فایل را پخش کنید و هم‌زمان با گوینده جمله‌ها را تکرار کنید. سعی کنید دقیقاً مثل گوینده صحبت کنید، به سرعت، استرس کلمات و تلفظ توجه کنید.
      ایسنینگ را به بخش‌های کوچک تقسیم کنید: اگر متن یا سرعت فایل دشوار است، جمله‌ها را به بخش‌های کوتاه تقسیم کرده و هر بخش را چند بار تکرار کنید.
      صدای خودتان را ضبط: صدای خود را هنگام تکرار ضبط کنید و با فایل اصلی مقایسه کنید تا نقاط ضعف تلفظ خود را پیدا کنید.
      این روش به شما کمک می‌کند تلفظ، ریتم و لحن گفتارتان بهبود پیدا کند. برای شروع، می‌توانید از منابع آموزشی و فایل‌های لیسنینگ سفیرمال استفاده کنید که مخصوص تقویت مهارت‌های لیسنینگ و تلفظ طراحی شده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
مقایسه